Jak Powstaje Woda Kangen
Krok 1: Filtracja
Głównym składnikiem filtra jest aktywny węgiel.
Aktywne pole filtracyjne węgla ma powierzchnię w przedziale 800-1500 m2/g.
Co to oznacza w praktyce?
Jeden gram węgla aktywnego, ma adsorbującą powierzchnię wielkości nawet 1500 metrów kwadratowych.
- Filtrowanie węglem aktywnym, jest skuteczne wobec takich związków, jak metale ciężkie – chrom, arsen, nikiel, rtęć.
- Węgiel usunie z wody także rozpuszczalniki czy związki organiczne.
- Cząsteczki węgla aktywnego, są również w stanie wyłapać wirusy obecne w wodzie.
- Usuwa chlor do 97,5%, zapewniając świeżą i pozbawioną zapachu wodę.
- Usuwa pestycydy i herbicydy w około 90%, co zapewnia zdrowszą wodę pitną
- Usuwa środki powierzchniowo czynne (detergenty) w około 90%, co zapewnia czystszą wodę.
Krok 2: Jonizacja
Przefiltrowana woda przepływa przez kilka płytek elektrodowych i membran, dzieląc się na część kwaśną i zasadową.
Dzieli się na OH- (jony wodorotlenkowe) i H (jony wodorowe). Jony wodoru reagują z elektronami oddanymi przez katodę (elektrodę naładowaną), tworząc H2, wodór cząsteczkowy. Pozostają jony wodorotlenkowe, dzięki czemu woda wokół katody jest bardziej zasadowa. I odwrotnie, w pobliżu anody (elektrody naładowanej) jony wodorotlenkowe przekazują elektrony do anody, ostatecznie tworząc O2 (tlen).
Pozostają jony wodoru, przez co woda wokół anody staje się bardziej kwaśna. Obydwa rodzaje wody są oddzielane membranami i uwalniane różnymi wężami.
* liczba płytek elektrodowych zależy od modelu maszyny